čtvrtek 28. února 2008

Virtual Sailor - první mise

Většina lidí začne s instalací zkušební verze, je to ostatně i doporučený postup.

Instalační balíček zkušební (trial) verze najdete na http://www.hangsim.com/vs , pro stažení klikněte na "Download the demo". Stahovaný soubor se jmenuje vs_demo.exe a má 15MB.

Po instalaci, která probíhá klasickým způsobem, je možné program spustit. Jednorázově se objeví okno s nastavení vykreslování "QuickStartOption", pokud nevíte o co jde, nechte nastavené hodnoty.

Vlastní aplikace nabízí volby:
  • SELECT CRUISE - výběr (již existující) trasy plavby
  • CREATE CRUISE - vytvoření nové trasy plavby
  • SETTINGS - nastavení
  • HELP - nápověda
  • EXIT - ukončení aplikace
  • SAIL NOW - spuštění plavby
Standardně je k dispozici 7 lodí (včetně ponorky) a scenérie Egejského moře.
V plné verzi je možné počet lodí i instalovaných scenérií zvýšit stažením zdarma z internetu.

Pokud hned napoprvé kliknete na SAIL NOW, objevíte se v motorovém člunu Ranger, přivázaném u majáku v Egejském moři. Jedná o 50 stop dlouhý člun s výkonem 400 hp.

Zkušební verze je omezena 5 minutami činnosti, poté se ozve siréna a program skončí. Po opětovném spuštění můžete volbou SAIL NOW pokračovat kde jste přestali.

Vpravo nahoře je text DOCKED signalizující, že jsme připoutáni k molu.

Rozhlížet se můžete myší pokud současně podržíte pravé tlačítko. Přepnutí mezi externím pohledem a pohledem kormidelníka zajistíte F2 a F1.



Pomocí CONTROL-P můžete zobrazit ovládací panel pro loď poháněnou motorem (jsou i jiné panely).

Odvážeme loď pomocí SHIFT-D (zmizí DOCKED). Pomocí šipek vpravo a vlevo ovládáme kormidlo a pomocí + a - regulujeme tah motoru (- pokračuje na zpětný tah).

Protože předpokládám, že většina nejprve vyzkouší narazit do majáku :-) tak předejdu Vašemu zklamání - standardně se neděje nic. Ovšem klidně si to změňte: stiskněte O (jako Options - volby), dole vyberte Boat (loď) a odškrtněte "Avoid land collision" (přejití kolize se zemí) a zaškrtněte "Sink when collided" (potopit při kolizi). Uložte stiskem "Save boat config" (uložení konfigurace lodě) a zkuste to znovu. Ovšem nyní již nefunguje fígl se SAIL NOW protože se po pokračování objevíte na mořském dně a tak musíte zvolit SELECT CRUISE a vybrat "Cruise to Ermoupolis by day".

Můžete si také nastavit počasí stiskem W. Regulujete sílu a směr větru, velikost vln, viditelnost, výšku mraků, denní dobu, sníh, déšt...



Po vyzkoušení počasí se budeme věnovat vlastnímu úkolu. Ten spočívá v převezení motorového člunu od majáku do přístavu. Pro zajímavost, po stisku M uvidíte mapku trasy, je vytyčena bójema. Můžete řídit ručně nebo zapnout autopilota stiskem A (v pravém rohu se objeví Auto Pilot). Ten vede loď od bóje k bóji, žlutě jsou vidět názvy bójí a vzdálenosti. Na konci cesty samozřejmě musíte autopilota vypnout - trasá mezi bójemi vede přes molo tak byste mohli skončit na dně. Poté přistaňte "ručně" a připoutejte loď pomocí SHIFT-D.


Pokračování příště.

Žádné komentáře: