středa 16. února 2011

Rostock - Trelleborg

LINKA
Trajekt společnosti TT-Line ( http://www.ttline.com ) z německého přístavu Rostock do švédského přístavu Trelleborg na vzdálenost 150 km tj 81 nm. Pluje několikrát denně, vyberme například odjezd v 10:00 z Rostocku a příjezd 17:30 do Trelleborgu, doba plavby 7.5 hodiny.
Průměrná rychlost tak činí 11 uzlů, nicméně na takto krátkých tratí se to špatně posuzuje, plavba v přístavu a postupné dosažení maximální rychlosti se zpomalením a pomalým vplutím do přístavu ovlivňuje významně průměr.




LOĎ
Z flotily vyberme například loď Peter Pan o výtlaku 36468 tun, ryhlosti až 18 uzlů a kapacitě 744 pasažérů.



Tato loď je dokonce přímo k dispozici ve http://library.qualitysimulations.com , sekci Passenger Ferries.

SCENÉRIE


POČASÍ

Počasí, zejména pak vítr a vlny, případně i mlha, zásadně ovlivňují rychlost plavby. V extrémních případech plavbu přímo kriticky ohrožují. VSF umí nastavit počasí, problém ale je v tom, že není moc reálné nastavovat si počasí podle vlastní nálady. Nic proti, ale lepší varianta podle mně je vzít prostě aktuální stav. Samotný simulátor žádné automatické nastavování pole internetu nepodporuje a já ze svého pokoje uprostřed Čech na pobřeží nedohlédnu. Nezbývá tedy, než se poohlédnout po serverech pro námořní plavbu.
Následující server ukazuje počasí:

http://www.weatheronline.co.uk

V sekci Sport/Sailing se vybere Europe,Baltic Sea a vpravo se přepíná Wind (vítr, směr i síla), Wave heights (výška vln), Visibility (dohlednost) a Precipitation (Srážky).